Književnost
Pre objavljivaja novih čanaka, upoznaćemo se sa pojmom književnost. Iako pretpostavljam da svi znate šta je književnost, odve ću malo detaljnije pisati šta taj pojam podrazumeva i ša sve obuhvata.
Književnost je pojam koji je izveden od reči knjiga. U užem smislu ovaj pojam obuhvata književnost kao jednu od umetnosti. U širem smislu, književnost čine sva dela koja su u vezi sa samom ovom umetnošću(počevši od književnih kritika, preko narodnih ili autorskih dela, pa sve do tekstova koji se bave proučavanjem književnosti).
Književnost kao nauka obuhvata tri discipline. To su:
- Teorija književnosti
- Istorija književnosti
- Književna kritika
1. Teorija književnosti - bavi se proučavanjem načinima stvaranja književnih dela i izražajnim sredstvima kojima se koriste umetnici pri stvaranju književnih dela.
U Srbiji su značajne priloge teoriji književnosti dali: Bogdan Popović, Novica Petković i Dragiša Živković.
2. Istorija književnosti - izučava razvoj književnosti kroz vreme.
Može proučavati razvoj u okviru:
- nacije
- uzajamnog delovanja više nacija
- epohe ili pravca
- žanra
U istoriju književnosti takođe ubrajamo i studije i rasprave.
Značajni Srbi u ovoj oblasti: Miroslav Pantić, Pavle Popović, Stojan Novaković, Jovan Skerlić, Miodrag Popović, Milan Kašanin, Milorad Pavić, Jovan Deretić...
3. Književna kritika - bavi se ocenjivanjem književnih dela i pisaca.
Vrste književne kritike:
- Impresionistička(subjektivni doživljaj)
- Novinska, dnevna ili tekuća - ukazuje na vrednosti i nedostatke književnog dela
- Naučna - ocenjuje književno delo uzimajući u obzir više aspekata( rasprave, studije i monografije)
Kao što možete primetiti, prema ovome, književnost se može podeliti na mnogo vrsta. Kada bismo posmatrali prirodu književnog dela, književnost možemo deliti na rodove i vrste.
Prema rodovima deli se na:
1. Epski
2. Lirski
3. Dramski
1. poeziju
2. prozu
3. dramu
Književnost se u početku stvarala i prenosila usmenim putem (usmena, odnosno narodna književnost). Pored usmene, postoji i autorska književnost.
Comments
Post a Comment