Uopšteno Mangulica datira još iz 19. veka. U vreme vladavine knjaza Miloša, Srbija je bila poznata po gajenju i izvozu svinja. Glavna rasa, u to vreme, bila je šumadinka. Miloš, u znak zahvalnosti, poklonio je mađarskom grofu Jozefu Arcduku određeni broj svinja. Tadašnja svinja, šumadinka, ukrštana je na imanju Kiš Jeno sa rasama kao što su bakonyi i szalantor, što je dovelo do stvaranja rase svinja po imenu mangulica. Zbog izuzetne skromnosti i otpornosti bila je jako popularna u Vojvodini (naročito u Sremu) i Mađarskoj u periodu od XIX veka sve do pedesetih godina prošlog veka. Vrste Bela mangulica: najbrojnija podvrsta mangulice, podjednako je dobra za prinos masti i mesa. Crvena mangulica : kombinacija bele mangulice i kovrdžavo dlake salontaške, u proseku je teža od bele mangulice. Lastavičasta mangulica : nastala je ukrštanjem bele i crne mangulice, stomak je beo a leđa crna. Rađa u proseku više mladih od bele mangulice....
Comments
Post a Comment